Градска библиотека ''Атанасије Стојковић''- Званична презентација

  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma

Званична презентација Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' у Руми

Мило Ломпар о Андрићевој причи ''Труп''

Петог дана манифестације ''Дани словенске писмености и културе'' у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' предавање на тему ''Андрићева приповетка Труп'' одржао је проф. др Мило Ломпар.

Професор Ломпар је скренуо пажњу да је преокрет у људској судбини стална тема приповедања Иве Андрића. Објаснио је да се овај феномен у приповетки Труп може четвороструко тумачити: биофилно, теолошки, наратолошки и у домену метафизичко-онтолошке кривице.

Драгослав Бокан о српској самозаборавности

Четврти дан манифестације Дани словенске писмености и културе протекао је у знаку предавања режисера  Драгослава Бокана на тему ''Митрополит Михаило Јовановић као најважнија личност српско-руских односа''.
Драгослав Бокан је  митрополита Михаила Јовановића упоредио  са Светим Савом истакавши да  су обојица поседовала  огромну  духовну  снагу и посвећеност вери и свом народу.
Предавач је у наставку подвукао да је митрополит Михаило два пута интервенисао код руског цара да овај спречи окупацију Србије. Као врло млад је изабран и за епископа и митрополита због своје мудрости. Он је, поред осталог, спојио Русију и Србију. Уопште - митрополит је спојио национално и хришћанско.
Драгослав Бокан је изразио уверење  да је митрополит Михаило заборављен и због политике,  јер је био антијугословен, такође и због тога што је био испред свога времена, али и због заборавности Срба. Срби беже од строгих личности, који траже од свог народа труд и подвиг.

Завршен филмски програм Дана словенске писмености

Филмски програм 5. Дана словенске писмености и културе реализован је уз свесрдну подршку Ворки тима. Филмски програм је обухватао четири пројекције у два дана, 16. и 17. маја Приказани су следећи  филмови: Слатки проблеми (Словачка),  Ћирило и Методије (Чешка), Мисија Лондон (Бугарска) и Меч (Руска Федерација).

Отворени Дани словенске писмености и културе

У Великој сали  Културног центра у Руми у петак  је свечано отворена пета по реду манифестација „Дани словенске писмености и културе“.

Уз  присуство представника амбасада словенских народа и бројне публике, част да свечано отвори манифестацију је припала амбасадору Словачке у Србији, Његовој екселенцији Јану Варши.

У име Општине Рума поздравну реч је упутила заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић.

Ова манифестација је израсла у озбиљну, међународну презентацију културног, филозофског и уопште уметничког стваралаштва словенских народа. Захвалила бих се свим представницима амбасада из словенских земаља који су својим присуством увеличали ову манифестацију. Подсетићу да Општина Рума остварује међународну сарадњу у области културе са многим државама и мимо ове манифестације. У питању су земље са којима имамо већ остварену и привредну сарадњу, тако да се културна и привредна сарадња најчешће допуњују и преплићу. Ове године „Дане словенске писмености и културе“ је подржало и Министарство културе и информисања, следеће године очекујемо још јачу подршку Владе Републике Србије и наставак узлазне путање ове манифестације“, поручила је Марија Стојчевић.

Опширније...

Страна 24 од 24

Претрага сајта

Конкурс

ШТАМПА

Наши библиотекари вам препоручују

Пратите нас на фејсбуку

Facebook

Видео

Статистика

wordpress com stats plugin

Тренутно на мрежи

Имамо 7 гостију на мрежи

Моја библиотека

Каталог

НБС

Библиотека Матице српске

Анкета

Које садржаје или сервисе најчешће пратите и користите посредством нашег сајта?

Банер
Банер

БДС

Банер

WorldCat

Банер

Пројекат ''Растко''

Банер

WORLD DIGITAL LIBRARY

Банер

e-cris.sr

Банер