Градска библиотека ''Атанасије Стојковић''- Званична презентација

  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma

Званична презентација Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' у Руми

Пушкинов свет снова

О значају и интерпретацији снова у Пушкиновом стваралаштву говорила је др Тања Поповић на трибини којом је затворен програмски део овогодишњих Дана словенске писмености и културе у Руми.

Владимир Меденица о вери и истини

Шестог дана манифестације Дани словенске писмености и културе филозоф и публициста Владимир Меденица одржао је предавање које је посветио прожимајућем односу вере и истине као темељних философских, теолошких и онтолошких категорија.

Мило Ломпар о Андрићевој причи ''Труп''

Петог дана манифестације ''Дани словенске писмености и културе'' у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' предавање на тему ''Андрићева приповетка Труп'' одржао је проф. др Мило Ломпар.

Професор Ломпар је скренуо пажњу да је преокрет у људској судбини стална тема приповедања Иве Андрића. Објаснио је да се овај феномен у приповетки Труп може четвороструко тумачити: биофилно, теолошки, наратолошки и у домену метафизичко-онтолошке кривице.

Драгослав Бокан о српској самозаборавности

Четврти дан манифестације Дани словенске писмености и културе протекао је у знаку предавања режисера  Драгослава Бокана на тему ''Митрополит Михаило Јовановић као најважнија личност српско-руских односа''.
Драгослав Бокан је  митрополита Михаила Јовановића упоредио  са Светим Савом истакавши да  су обојица поседовала  огромну  духовну  снагу и посвећеност вери и свом народу.
Предавач је у наставку подвукао да је митрополит Михаило два пута интервенисао код руског цара да овај спречи окупацију Србије. Као врло млад је изабран и за епископа и митрополита због своје мудрости. Он је, поред осталог, спојио Русију и Србију. Уопште - митрополит је спојио национално и хришћанско.
Драгослав Бокан је изразио уверење  да је митрополит Михаило заборављен и због политике,  јер је био антијугословен, такође и због тога што је био испред свога времена, али и због заборавности Срба. Срби беже од строгих личности, који траже од свог народа труд и подвиг.

Страна 24 од 25

Претрага сајта

Конкурс

ШТАМПА

Наши библиотекари вам препоручују

Пратите нас на фејсбуку

Facebook

Видео

Статистика

wordpress com stats plugin

Тренутно на мрежи

Имамо 6 гостију на мрежи

Моја библиотека

Каталог

НБС

Библиотека Матице српске

Анкета

Које садржаје или сервисе најчешће пратите и користите посредством нашег сајта?

Банер
Банер

БДС

Банер

WorldCat

Банер

Пројекат ''Растко''

Банер

WORLD DIGITAL LIBRARY

Банер

e-cris.sr

Банер